Click this ads. for details!!

Monday, December 22, 2008

Kursus Kahwin

Aku dah pergi kursus kahwin di Bandar Tasik Permaisuri....ramainya orang sampai pintu...makan pun beratur panjang...ramai yg muda2 ala2 student.....diorang takut tahun depan kursus jadi seminggu berbanding sekarang hanya 2 hari waktu weekend...

Aku dah fikir logik dari awal.....camne nak wat seminggu? Semua org bz termasuk penceramah...diorang pon ada family....ceramah kursus kawin ni part time utk diorang....bukannya tugas utama diorang..byk yg berdakwah/beri kaunseling etc pada hari2 biasa....layan je la kan...

Anyway, tempat kursus aku tak berapa cukup kemudahan..tapi penceramah nya best2 tak mengantuk langsung.....sampai sakit perut dan sakit tulang pipi akibat gelak yg keterlaluan.....satu bilik tu gelak....semua penceramahnya kelakar macam masuk bertanding raja lawak astro....tp lawak islamik + bab2 kawin la....tu yg kelakar tu bila dia cerita dialog2 suami isteri..bab2 merajuk..gaduh....manje2 dsb....

tp toilet ada 1......kerusi takde meja lipat...tp ade span yg selesa utk bum anda....ada slide show....makan tapau polystren........kena beratur nak makan....surau di blok lain.....peserta yg terlampau ramai....

sila pakai baju kurung n tudung..kerana nanti takut di 'sound' oleh ustaz sebelum mula kelas...okeh dah abis

~~~

OK kawan2...if tak kisah makan dan tempat berkursus.....sila lawati web ini www.sripengantin.com

~~~

Sunday, December 14, 2008

DIY to wrap Wedding Gifts


Cara balut hadiah lampu IKEA tanpa kotak RM19.90

Bahan2 yg diperlukan ialah :
  • lampu IKEA RM19.90 tanpa kotak (hadiah utk 4 org opis mate aku yg kawin)
  • mentol RM1.70
  • wrapping paper 50 sen
  • reben satin biru RM 3.++
  • kad kecik
  • gunting
  • selotape jernih (tatau aku nak eja benda alah ni)
Ini bentuk hadiah yg tricky...sbb bentuk bucket...time ni aku hanya ada 1 kertas wrapper utk setiap 1 lampu...dan tiada kotak...jadi aku hentam je balut lalu menjadi seperti di bawah..

bukak plastik balutan

test mentol ok or not..huhu cantik lampu ni...

masukkan segala harta benda lampu dalam lamp shade nih

letakkan lamp shade dasar yg besar di bawah......kat tengah2 wrapping paper
lekatkan kiri dan kanan lampu dgn selotape supaya tak gerak

mula melipat wrapper paper.....

lipat dan lipat lagi.....

lipat dan terus lipat..sambil tgk tv

lekatkan dgn selotape jernih kemas2

ambil reben dan ikat macam ikat buku teks...

terbalikkan dasar yg besar ke atas dan ikat reben bentuk bow

lekatkan kad ucapan...belakang letak selotape
okeeeh set...dah jadi hadiah cun n stylo walaupun kertas wrapper cam kampung sket



Cara balut hadiah seterika dalam kotak RM 50++

Bahan2 yg diperlukan ialah :
  • seterika stim (ini hadiah syikin + intan utk mas.....aku gatal nak balut)
  • wrapping paper RM2.50 warna pearly pink
  • reben metalik warna magenta 40 sen
  • kad kecik ada pearl dust
  • gunting
  • selotape jernih
Tadaaa....inilah hasilnya!!! Kiut miut..ho yeah bebeh!!


sila lipat seperti di bawah di tepi supaya rupanya jadi senonoh sket
dan
pakai selotape jernih supaya dilekat kuat tanpa disedari oleh penerima hadiah



Apa hadiah sesuai utk org kawin sambil membudget duit anda?

  • Iron biasa : RM30++
  • Steam Iron : RM 50++
  • Lampu tidur IKEA : RM20++
  • Toaster : RM30++
  • Set gelas : RM20++
  • Set pinggan : RM 30++
  • Set kuali/periuk : RM40++
  • Frame gambar : RM5++
  • Album gambar jusco : RM20++
  • Jam Dinding IKEA : RM5++
  • Lampu emergency jusco : RM50++
  • Jag Air elektrik : RM 30++
  • Coffe Maker : RM 30++
  • Dapur gas 2 hub : RM40++
  • Set sudu/grafu IKEA : RM 20++
  • Balang rempah jusco : RM20++
  • Balang gula/garam/kunyit jusco : RM15++
  • and the list goes on and on........
  • or
  • bagi je angpau dalam range RM5 to RM100

Thursday, December 11, 2008

Gambar berdua lepas bertunang


  • Puiii cerahkan gambar pakai Picasa...sape pon boleh!!!!
  • Kitorang jarang gambar berdua...takde kamera..takde sape nak tangkapkan....kekadang terlupa momento2 yg best bersama...chewah....
  • Aku telah pon membeli kamera..ha siap la pasni..





Tuesday, December 9, 2008

Wedding Shopping @ Nilai 1

Muktamad!!
Dalam hal ini...kedai Jelita bersalah kerana menyebabkan family aku bershopping sakan!!

~~~~
  • Aku ingat Nilai 1 jual langsir je..sekali.....ade gak jual kain......inilah bebarang yg aku n family aku belisss.......
  • Langsir puple tu semeter rm21....memula RM32.....offer..tatau la tipu or not...apepun lawa
  • Rambu-ramba pink tu dapat free 2 meter.....baik plak org tu nak bg free...
  • Ade gak jual baju siap.....syok la g Nilai 1....masjid pon dekat...tp toilet kurang sketsss
  • Suasana mendung ujan rintik2 mengurangkan kepenatan dan kedahagaan...ho yeah!!
  • So dah decide....family aku pakai purple time sanding.....n pakai biru time bertandang...
baju akak - time aku sanding

Baju akak - bertandang

Baju mak - bertandang

Baju pengapit - bertandang (Adik aku)

Baju Opah- bertandang

Baju pengapit utk sanding (sepupu)

Langsir - sheer


plain pink - atas
ruffles + beads pink - atas
purple sheer - bawah

~~~~

Friday, December 5, 2008

Kain for Baju Sanding

  • Ku cari baju sulam manik indon dah siap kaler purple..tidak berjumpa yg berkenan...cari kat chow kit n jamek..semuanya kaler general gold, cream, pink......ada purple pendek pulak kebayanya...ada yg cantik tak muat kat humpssszz aku lakss.....dah semakin debab aku ni..makan tak berenti...asik lapor lepas keje...
  • last2 mak aku terjumpa kain ini.....kat kedai purple pink dgn beads purple kebiruan....tetapi bila ku sampai rumah...pinknya tiada...purple satinnya tiada langsung ciri pink...camne ni? camne nak kekalkan tema purple pink aku? takpe nanti ku adjustkan..maybe kaler pelamin n bunga pahar n tudung ku...kaler purple pink.....huhuhuhuhuhuhu
~~~~~~~~


bahagian bawahnya sarat terover...huhu


bulat mata memandang..bulat lagi badan yg memakainya...layaaaan zasss


hujung lg satu ni aku suka...tidak sarat tersurat


bahagian ku suka difokus kan


issshh bagian sarat lagikkkk.....ahhh ngak usaaahhh!!!

~~~~~~~~
  • Ya...aku tau....ahmad albab dan kassim selamat pun tahu......pattern baju ini berbulat bulat.....bulat sehingga bulat mata aku melihatnya...entahlah kenapa kiitorang beli kain ni....
  • At at last aku came out with below design......safest design utk baju ni.....kurung kedah moden.........badan aku mmg tak layak memakai kebaya....nampak cam makcik....atau nampak cam zila bakarin nanti...jadi inilah design yg aku rasa ok la...not bad la.....ohhhooho
  • tadaaa.....bawah ni lakaran yg ku lukis buat dirimu.....lakaran jiwa yg poyo akibat dikutuk abangku kerana coraknya bulat.....ngesssszzzz...tunang aku plak blom tgk lg..if tgk mesti dia pun kutuk...

Tiara...oh tiara

  • Mak aku nak jugak beli tiara sendiri......bagi aku tiara yg cantik sewa la yg ala2 batu korea tuh...tp tiara yg mak aku beli ni ok gak la...layan je la.....cantik gakssss
  • Beli kat mydin jerrrr...kat jamek....mydin dekat dgn bank2 tu....yg diamond palsu ni RM17.90....yg pearl tuh mahal lg....RM30-40.....
  • Aku try test pakai ok gak la......cantik je...ke aku yg cantik....puiii!!! perasan gile!!

~~~~~~

Tiara diamond pelesu(palsu) ni....kekonon nak pakai time sanding...or time nikah




~~~~~~

Tiara mutiara pelesu(palsu) ni pak....kekonon nak pakai time potong kek dgn rantai pearl time tunang aku tuh..bersama gelangnya....




  • Aku simpan tiara2 ni dalam kain bungkus kasut vincci.....konon2 biar die tak luntur la..




~~~~~

DIY Wedding Veil

  • My mom has done two DIY Wedding Veilssszzz.......for my sister in law and me (",)
  • Mak aku ari tuh.....wrongly picked peach organza and heavy gold beads for the Kak Linda's veil
  • Aku menci the organza since berkilat sgt utk veil dan manik tu mmg aku tak berkenan....mak aku kata cerewetan aku melampau.....
  • Aku pun slumber belikan barang2 veil kakak ipar aku sbb aku tak minat ape mak aku beli....so ukur la kat kepala aku...beli la net 2.5 metre bersama lace......bila dipotong, aku minta mak aku yg terror n superb bab menjahit ni...potong btk separuh bulatan yg melintang......yg flat di kepala dan yg melengkung mencecah buku lali.....bila dirikan veil tu dia jadi bertingkat2.....then bila kitorang ber2 dah sepakat design dia...then mak aku jahit......
  • Hasilnya seperti di bawah...Ho Yeah!!!!
~~~~~~

Color : Cream net & Gold Brown lace & Cream Gold beads
For : My sister in law




~~~~~~

Color : Purple net & Light Purple lace & Purple Pinkish beads
For : Me
  • Akibat time sekarang aku pokai, mak aku bayarkan plak veil aku..ngeh2...sama design potongan tapi kaler lain la....n lace dia pun lain....actually aku suka lace kakak ipar aku tuh..tp takde kaler purple poyo aku tu lah......tak dapek eden...eh bukan.....apek kedai kain
    nak nolong dah!!!

memula jahit jelujur dulu...then baru jahit mesin...
nampak tak gambar kat atas ni lace tu sekeping dlm 2 inci je......murah je ni......


nampak ke pinknye? aku pon tak nampak.....takpe..sape dtg kenduri aku nampak la..


nantikan veil nikah.....yeee Haaaa!!!


~~~~~~